Jachthond in laag struikgewasVoorstaande hond

De Drent is een echte kindervriend

 

De Drentsche Patrijshond

Het ras
Het ras is in de 16e eeuw uit de Spioenen (ook Spanjoelen genoemd) ontstaan. Staande honden die uit Spanje afkomstig waren. Op schilderijen uit die tijd kom je nogal eens een Drentsche Patrijshond tegen.

De Drentsche Patrijshond werd oorspronkelijk in Drenthe gehouden bij boerengezinnen. Bij hen diende hij als gezinshond, erfhond en ging hij met de boer mee op jacht om het gezin van voedsel te voorzien.

De honden zijn door de geïsoleerde ligging van Drenthe raszuiver bewaard gebleven. Op 15 mei 1943 is het ras door de Raad van beheer officieel erkend en op 5 juni 1948 is vereniging ‘De Drentsche Patrijshond’ opgericht.

Karakter
De Drentsche Patrijshond is een veelzijdig ras: een allround jachthond, geschikt voor veldwerk, het aangeven van wild door voor te gaan staan - vandaar de naam voorstaande jachthond- en het apporteren na het schot.

Verder is de Drent een uitstekende gezinshond. Hij wil graag deel uitmaken van het gezin en alles samen met zijn baasjes beleven. Een Drent kan absoluut niet in een kennel gehouden worden. Hij voelt zich dan verlaten en kwijnt weg.

Een Drent is zeer trouw aan zijn baas en gaat voor hem/haar door het vuur. Ook is het een grote kindervriend.

Als waakhond zal hij goed aanslaan en onbekenden buiten de deur houden. Als het erop aankomt zal hij zijn mannetje staan! Zodra de mensen echter binnen zijn zal hij hen begroeten als één van de zijnen.

Opvoeding
Van belang is dat een fokker de pups van het begin af aan goed socialiseert. Maar ook de eigenaar zal hiermee moeten doorgaan. Omdat de Drent een gevoelige hond is dient dit gedoseerd te gebeuren.

Pas rond driejarige leeftijd is een Drentsche Patrijshond volwassen. Tot die tijd moet men veel liefde en geduld opbrengen en de hond consequent opvoeden. Een Drent is erg slim en zal gebruik maken van het niet op één lijn zitten van de verschillende gezinsleden. Met een vertederende blik zal hij proberen iedereen voor zich in te winnen, zelfs bij ondeugd. Goed gedrag belonen en verkeerd gedrag negeren en eventueel verbaal corrigeren is de methode om een Drent op te voeden. Op de meeste hondentrainingen wordt deze methode tegenwoordig gehanteerd. Een Drent mag absoluut niet met harde hand of dwang worden getraind omdat de hond dan angstig kan worden of, nog erger, in een soort verzet zich gaat afsluiten van zijn eigenaar.

Een Drentsche Patrijshond is van nature niet gehoorzaam, maar wel gericht op zijn baas. Dat geeft de baas de mogelijkheid samen met de hond te gaan trainen of werken.

Een Drent die voldoende beweging en geestelijke uitdaging krijgt zal rustig zijn in huis.

Activiteiten die passen bij een Drent zijn: (puppy)jachttrainingen, zwemmen, wandelingen (loslopend) in de vrije natuur, behendigheidssport, vanaf eenjarige leeftijd naast de fiets lopen, speurwerk enz.

 


trouw en intelligentrustig in huis